Психологічні особливості прояву емоційного вигорання у медичних працівників - Стешенко, Маргарита Валеріївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Метою дослідження було дослідити та уточнити ступінь емоційного вигорання у медичних працівників в залежності від стажу роботи. У першому розділі розглянуті теоретичні аспекти дослідження поняття "синдром емоційного вигорання", розглянуто основні та відмінні риси його симптомів та стадій вигорання. Було проведено аналіз методів та методик для діагностики рівня емоційного вигорання медичного персоналу. У другому розділі описані методичні інструменти, спрямовані на виявлення рівня симптомів "емоційного" вигорання та проведено діагностику рівнів емоційного вигорання, стресу, задоволеності життям. Дослідження проведено на базі Комунального закладу «Новомосковська центральна районна лікарня» Дніпропетровської обласної ради, в якій працюють медичні працівники різного профілю. У третьому розділі було розроблено програму психологічних тренінгів. За результатами були зроблені висновки та пропозиції для подальших досліджень. Новизна дослідження полягала у виявленні та розширенні наукового розуміння емоційного вигорання, зокрема взаємозв'язку між емоційним вигоранням та стажем роботи у медичних працівників. Практична значимість полягає в обґрунтованні мети та необхідності ранньої діагностики, профілактики та корекції розумової та емоційної втоми у медичних працівників. На основі теоретичного дослідження було розроблено професійні рекомендації щодо профілактики емоційного вигорання. Робота містить 9 малюнків, 35 літературних джерел і 6 додатків. Ключові слова: професійне вигорання, емоційне вигорання, медичні працівники.
Keywords: професійне вигорання; емоційне вигорання; медичні працівники