ДОСЛІДЖЕННЯ КОГНІТИВНОГО КОМПОНЕНТА ЦІННІСНИХ ОРІЄНТАЦІЙ СТУДЕНТІВ-ВОЛОНТЕРІВ - Подолянчук, Діана (My University, 2021)
Мета. Статтю присвячено дослідженню ціннісних орієнтацій студентів педагогічного університету. Мета статті – представити результати емпіричного вивчення особливостей когнітивного компонента ціннісних орієнтацій студентів педагогічного університету, які беруть участь у волонтерському русі. Методи. Вивчення теоретичних аспектів проблеми здійснено з використанням загальнонаукових методів (аналізу, синтезу, узагальнення). Емпіричне дослідження ціннісних орієнтацій студентів виконано за допомогою методики вивчення індивідуальних цінностей Шварца, адаптованої В. М. Карандашевим. Обробку отриманих результатів здійснено за допомогою методів математичної статистики (критерій Фішера, критерій Стьюдента). Результати. Аналіз теоретичних джерел дозволив констатувати важливість ціннісних орієнтацій як особистісних чинників волонтерської діяльності студентів. При цьому в структурі ціннісних орієнтацій важлива роль належить когнітивному компоненту, що відображає нормативні ідеали студентів, їхні ціннісні уявлення («цінності-знання»), що тією чи іншою мірою впливають на особистість. У результаті проведеного дослідження визначено абсолютні показники середніх значень різних типів нормативних цінностей та їхній ранг для студентів-волонтерів і студентів, які не практикували волонтерську діяльність. Порівняльний аналіз із застосуванням критеріїв Фішера і Стьюдента дав змогу визначити відмінності у ставленні обох груп студентів до різних типів цінностей. Висновки. Проведене дослідження засвідчило, що у ставленні до більшості типів нормативних цінностей (безпека, конформність, гедонізм, універсалізм, влада, традиції) між студентами-волонтерами і тими, що не беруть участі у волонтерській діяльності, відсутні статистично значущі відмінності. З’ясовано, що найбільш значущими для всіх студентів є цінності доброзичливості та безпеки. Основними групами цінностей, ставлення до яких відрізняє студентів-волонтерів від тих, які не займаються волонтерською діяльності, є досягнення та доброзичливість. У ставленні до інших груп цінностей (самостійність, стимуляція) також спостерігаються певні відмінності між студентами досліджуваних груп. Проте за помітної різниці в абсолютних середніх показниках ці відмінності не досягають рівня статистичної значущості. Варто також відзначити достатній рівень обізнаності сучасних студентів з різними типами нормативних цінностей.

Purpose. The article is devoted to the study of value orientations of students of the pedagogical university. The purpose of the article is to present the results of an empirical study of the features of the cognitive component of value orientations of students of the pedagogical university who participate in the volunteer movement. Methods. The study of theoretical aspects of the problem was carried out using general scientific methods (analysis, synthesis, generalization). The empirical study of students' value orientations was carried out using the method of studying the individual values of Schwartz, adapted by V. M. Karandashev. The obtained results were processed using the methods of mathematical statistics (Fisher's test, Student's test). Results. The analysis of theoretical sources allowed to state the importance of value orientations as personal factors of students' volunteer activity. At the same time, an important role in the structure of value orientations belongs to the cognitive component, which reflects the normative ideals of students, their values ("values-knowledge"), which to some extent affect the personality. As a result of the research, the absolute indicators of average values of different types of normative values and their rank for student-volunteers and students who are not engaged in volunteer activities are determined. Comparative analysis and the application of Fisher's and Student's criteria made it possible to identify differences in the attitudes of both groups of students to different types of values. Conclusions. The conducted study showed that there are no statistically significant differences concerning most types of normative values (security, conformity, hedonism, universalism, power, and traditions) between volunteering students and those who do not participate in volunteering at all. The values of benevolence and security are most important to all students. The main groups of values, the attitude to which distinguishes volunteering students from those who do not volunteer, are achievement and benevolence. With other groups of values (independence, stimulation) there are also some differences between students of the studied groups. However, with a significant difference in absolute averages, these differences do not reach the level of statistical significance. It is also worth noting the sufficient level of awareness of modern students with different types of normative values.
The research of the cognitive component of value orientations of volunteering students
Keywords: цінності; нормативні цінності; ціннісні орієнтації; волонтер; волонтерська діяльність; студент; методика Шварца; 159.923.32:364-322-057.87