Дощові черв’яки Правобережної України (видове різноманіття, екологія, біологія, кадастр) - Бусленко, Леся Володимирівна; Іванців, Володимир Васильович (Схiднoєврoпейський нaцioнaльний унiверситет iменi Лесi Укрaїнки, 2020)
Монографія присвячена люмбріцидам Правобережної України, а саме видовому різноманіттю, екології, біології та кадастру. Детально розглянуті особливості їх анатомії та морфології. Вперше для регіону поданий опис та ілюстрації 44 видів і підвидів дощових черв’яків. Відзначено особливості їх просторового розподілу в залежності від фізико-хімічних умов, біотичних параметрів ґрунтів. Встановлена роль фізико-географічних та історичних чинників у генезисі видового різноманіття дощових черв’яків. Проаналізовано основні чинники і механізми, які впливають на адаптацію люмбріцид в колонізації територій. Крім того проведена систематизація сукупності відомостей про географічне поширення видів родини люмбріцид, їх чисельність і характеристика оселищ. Монографія розрахована на фахівців у галузях зоології, екології, ґрунтознавства, лісового, сільського господарства, охорони природи, студентів вищих навчальних закладів біологічного профілю.
Keywords: Дощові черв’яки; грунтові олігохети; люмбрициди; 631.46:591.524.2:591.557