Інституційне середовище ефективного використання потенціалуенергогенеруючих та енергорозподільних організацій західного регіону:генерація та розподіл відновлювальної енергії - Бортнік, Світлана Миколаївна; Мохнюк, Анна Миколаївна; Омельчук, Богдан Володимирович; Полторак, Олександр Миколайович (My University, 2025)
Ефективність функціонування енергогенеруючих та енергорозподільчих організацій, як ключових суб'єктів енергетичного ринку, визначається комплексною взаємодією внутрішніх і зовнішніх факторів, що формують інституційне середовище їхньої діяльності. Це середовище, в свою чергу, впливає на стратегічні та операційні рішення, прийняті в цих організаціях. У широкому розумінні, інституційне середовище розглядається в контексті інституційного під-ходу, акцентуючи увагу на вивченні інститутів, їхньої структури, формальних та неформальних правил, а також механізмів їхнього впливу на економічну поведінку. У вузькому розумінні, інституційне середовище енергетичного сектора є результатом прямого та опосередкованого впливу органів державної влади, регуляторних органів та інших стейкхолдерів на діяльність зазначених організацій, включаючи встановлення тарифів, ліцензування, стандартизацію та інші аспекти регулювання.
Keywords: інституційне середовище; інституції; відновлювальні джерела енергії; енергогенерація; енергетичний розподіл регіон; організаційна структура управління; західний регіон; енергетичні джерела; ВДЕ; енергетична ефективність; конкурентоспроможність організацій; енергетична інфраструктура; 621.31:620.92