Психологічні особливості розвитку емпатії в юнацькому віці - Залевська, Вікторія Олександрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Здійснено теоретичний аналіз щодо питання емпатії у працях зарубіжних та вітчизняних вчених, розглянуто основні підходи до розуміння видів, механізмів і чинників, які здійснюють вплив на розвиток даного феномену, а також досліджено характерні психологічні особливості розвитку емпатії в юнацький період. Проведено емпіричне дослідження особливостей розвитку емпатії особистості в юнацькому віці. У результаті здійснення кількісного та якісного аналізу отриманих даних встановлено статистично значимі кореляційні зв'язки між показниками емпатії та ситуативною і особистісною тривожністю. На основі опрацьованого матеріалу розроблено рекомендації для юнаків та педагогів, які сприяють розвитку емпатії особистості на даному віковому етапі. Теоретичне значення роботи полягає в систематизації наукових даних стосовно поняття «емпатії», розширено наукове розуміння її структури та проаналізовано особливості прояву даного явища на етапі юнацького віку. Практичне значення дослідження полягає в тому, що отримані емпіричні дані можуть бути використані при розробці тренінгів чи корекційних програм з розвитку емпатії в осіб юнацького віку. Отримані матеріали можуть бути використані задля виховної та освітньої роботи зі студентами, а також при викладанні курсу «Вікова психологія».
Keywords: емпатія; юнацький вік; особистісна тривожність; ситуативна тривожність; канали емпатії