Політичний роман-анекдот у творчості Василя Кожелянка та ідеальний жанровий варіант: ознаки й модифікації - Аністратенко, А. В.; Anistratenko, A. V. (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2012)
Розглядаючи творчість Василя Кожелянка, неминуче приходимо до з’ясування жанрових маркерів та мо¬ди¬фікацій видів неомодерного роману. Вияви хронотопу й концепт національного героя навіть іноді слугують маркерами жанрово-стильвих ознак твору. Реалізація національно-ментальних особливостей психології українців, яку висміює у фантасмагоричному світлі автор, на сторінках романів Кожелянка вказаного типу ві¬дображає сві¬тоглядну модель, що її письменник застосовує як контекст конкретного роману. Порівняльне розкриття ознак політичного роману-анекдоту у творчості буковинського письменника та ідеального жанро¬вого інваріанту, спроектоване на естетичні обриси неомодерного та постмодерного роману, дає змогу прогно¬зувати подальший розвиток під-жанрів іронічного роману в українській літературі.Studing of the work of Vasyl Koshelyanko inevitably come to clarify the genre markers and modifications species newmodern novel. Expressions of time-space and the concept of national hero sometimes going as a markers of genre signs. The implementation of the national mental psychology Ukrainian features that ridicules in phantasmagoric light by the pages of novels Koshelyanko specified type reveals an ideological model that author uses as context specific novel. Comparative disclosures signs political novel in the works Bukovynian writers and ideal genre invariant, designed for aesthetic shape newmodern and postmodern novel, you can predict the subsequent development under genres ironic novel in Ukrainian literature.
Political Novel-Anecdote in the Works of Vasyl Koshelyanko and Perfect Genre Option: Signs and Modification
Аністратенко А. В. Політичний роман-анекдот у творчості Василя Кожелянка та ідеальний жанровий варіант: ознаки й модифікації / А. В. Аністратенко // Науковий вісник Волинського національного університету імені Лесі Українки. Філологічні науки. Літературознавство. – Луцьк : Волин. нац. ун-т ім. Лесі Українки. – 2012. – № 13 (238). – С. 4-8.
Keywords: хронотоп; архетип; концепт; Василь Кожелянко; «часові зсуви»; детермінізм; неомодерний роман; картина світу; геологічний час; історичний час; функціональний час; time-space; Vasyl Koshelyanko; genre markers; genre form; genre shifts; newmodern novel; novel-joke; «alternative history»; world view