Психологічні засади статево-рольової соціалізації сучасного підлітка - Артинюк, Валентин Олександрович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Досліджено основні наукові підходи до аналізу процесу статево-рольової соціалізації підлітка. Доведено, що статева ідентифікація є важливою складовою соціалізації особистості, що формується в результаті взаємодії біологічних, соціальних і культурних факторів. Процес ідентифікації, який включає усвідомлення себе як представника певної статі, відбувається під впливом соціальних норм та стереотипів, що накладаються на індивіда в процесі взаємодії з іншими людьми, зокрема родиною, однолітками та медіа. Розглянуто, як ґендерні ролі впливають на розвиток підлітків, зокрема на їх психологічну ідентифікацію, поведінку та стосунки з оточенням. Ґендерна соціалізація починається з раннього віку і продовжується протягом підліткового періоду, коли підлітки активно усвідомлюють свою роль у суспільстві, а також засвоюють соціальні норми та очікування, пов’язані з їхньою статтю. Встановлено, що процес статево-рольової соціалізації підлітків залежить як від зовнішніх факторів (сімейне середовище, вплив однолітків, медіа), так і від внутрішніх чинників (особистісні характеристики, психофізіологічні особливості). Взаємодія між цими чинниками визначає розвиток статевої ідентичності підлітка, а також його здатність адаптуватися до соціальних вимог та ролей. Проведене емпіричне дослідження дозволило виявити особливості статево-рольової соціалізації підлітків, використовуючи відповідний психодіагностичний інструментарій. Застосування методів психологічної діагностики забезпечило комплексний підхід до вивчення рівня сформованості статево-рольових уявлень, ступеня впливу соціального середовища та індивідуальних особливостей підлітків. Виявлено, що присутність ґендерних стереотипів у соціальному середовищі може зумовити деформацію статевої ідентичності та сприяти формуванню поведінкових моделей, які не відповідають соціальним нормам. Подальші дослідження повинні поглиблювати розуміння процесів статево-рольової соціалізації підлітків, враховуючи різноманітні соціокультурні, психологічні та соціальні чинники.
Keywords: підліток; гендер; статево-рольова соціалізація