Синтез купрум (І) сульфіду з органічних речовин - Оксенюк, О. М.; Проц, Д. І.; Oksenyuk, O. M.; Prots, D. I. (Волин. нац. ун-т ім. Лесі Українки, 2008)
Досліджено умови синтезу купрум (І) сульфіду (Cu2S) термічним розкладом купрум (ІІ) хлориду, купрум (ІІ) ацетату і тіокарбаміду в органічному розчиннику: етиленгліколь, гліцерол, моноетаноламін. Одержані зразки досліджено методами хімічного та рентгенфазового аналізу (РФА) та методом електронної мікроскопії. Показано, що зміна параметрів синтезу, таких як розчинник, температура та час синтезу відіграють важливу роль при формуванні кристалітів Cu2S. Copper sulfide (Cu2S) have been prepared by a solvothermal reaction between copper (I) chloride, copper (II) acetate and thiourea in organic solvent: ethylene glycol, lycerol, ethanolamine. The products were characterized by chemical analysis and powder X-Ray difriction (XRD) and method of electronic microscopy. It was found that reaction parameters, such as sulfur source, solvent, reaction temperature and time, play important roles in morphology control of Cu2S.
Syntesis Copper Sulfide (Cu2S) from Organic Precursors
Keywords: наночастинки; халькогеніди; сполуки купруму; сульфуючі прекурсори; органічна фаза; nanoparticles; chalcogenides; Cu compounds; sulfur source; organic phase