Когнітивно-прагматичний підхід до дослідження притчі - Мусієнко, Ю. А.; Musiyenko, Yu. A. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2011)
У статті розглянуто особливості когнітивно-прагматичного підходу до дослідження притчі. Автор дослід- жує зміст морально-ціннісних утворень свідомості, ментальних процесів та особливостей художнього спри- йняття особистості в межах притчевого дискурсу. The cognitive and pragmatic peculiarities of parable analysis are investigated in the paper. The author analyses the content of moral-axiological formation in mind, person’s mental processes and aesthetic perception peculiarities in the scope of a parable discourse
Cognitive and Pragmatic Peculiarities of Parable Analysis
Keywords: притча; когнітивно-прагматична спрямованість; моральність; перлокутивний ефект; есте- тичне сприйняття; фокус емпатії; точка зору; ефект напруження; parable; cognitive-pragmatic loading; morality; perlocutionary effect; aesthetic perception; empathy focus; view point; suspense effect