Лінгвістична й когнітивна категоризація: особливості розмежування - Біскуб, Ірина; Biskub, Iryna (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Проаналізовано основні підходи до розуміння понять «когнітивна категоризація», «мовна категоризація», «лінгвістична категоризація». Сучасна когнітивна лінгвістика потребує методологічно виваженого підходу до вживання ключових понять, серед яких особливе місце належить поняттям категоризації та категорії. Розмежування когнітивної та лінгвістичної категоризації дає змогу специфікувати дослідницькі цілі та верифікувати результати лінгвістичних досліджень.The article highlights the main approaches towards understanding the concepts ‘cognitive categorization’, ‘language categorization’, and ‘linguistic categorization’. Modern cognitive linguistics is in need of a methodologically relevant approach to the use of its key concepts such as ‘categorization’ and ‘category’ which are of primary importance to any research domain. Discriminating between cognitive and linguistic categorization makes it possible to clearly specify research objectives and to verify the results of linguistic investigations.
Towards Defining Linguistic and Cognitive Categorization.
Keywords: категоризація; категорія; когнітивна категоризація; лінгвістична категоризація; моделювання; модель; categorization; categories; cognitive categorization; linguistic categorization; modeling; model