Фразеотвірний потенціал релігійної лексики в сучасній комунікації - Ковтун, Альбіна (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
У статті висвітлено фразеотвірні можливості релігійних фразеологізмів української мови (і тих, що не потребують декодування, і тих, які функціонують в узагальнено-образних значеннях). Ступінь відтворюваності мотивувальних ознак внутрішніх форм фразеологізмів із узагальнено-образним значенням висока. Аналітичним релігійним термінам, крилатим бібліїзмам, народним прислівʼям і приказкам, формулам мовного етикету і божби, власне фразеологізмам ‒ усім фразеологічним одиницям, що містять релігійний компонент і видозмінені за формою чи за семантикою, притаманні підвищена експресія, образність, стилістична маркованість та оцінність
Keywords: релігійна лексика; релігійна фразеологічна одиниця; трансформація / усічення / нарощення / компонентна заміна фразеологізму