Діалектний компонент у фольклорних текстах із Західного Полісся - Грицевич, Юрій Васильович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2022)
У монографії на матеріалі значного масиву текстів із погляду вияву в них говіркових рис на фонетичному й словозмінному рівнях критично переосмислено постулат про наддіалектний характер мови фольклору, що дало змогу в підсумку переконливо констатувати виразну органічну кореляцію народнопоетичного і розмовного стилів народного мовлення (безумовно, якщо фіксація фольклорного фактажу передбачала послідовне збереження говіркових рис на всіх мовних рівнях). Установлено, що мова аналізованих фольклорних текстів виразно віддзеркалює фонетичні та словозмінні риси, притаманні західнополіському діалекту української мови. У результаті комплексного аналізу різних збірників зроблено обґрунтований висновок про безсумнівний евристичний потенціал фольклорних текстів як діалектографічних джерел. Для філологів, викладачів ЗВО, вчителів-словесників, фольклористів і всіх шанувальників народної творчості.
Keywords: мова фольклору; діалект; Західне Полісся; фонетика; словозміна; морфологія; 811.161.2’28:398(477.81/.82=161.2)