Комахи інфракласів Palaeoptera та Neoptera відділу Hemimetabola Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща»: попередні дослідження - Сухомлін, Катерина Борисівна; Зінченко, Олександр Павлович; Зінченко, Марія Олександрівна; Sukhomlin, Kateryna B.; Zinchenko, Oleksandr P.; Zinchenko, Mariia O. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Робота відображає підсумки першого вивчення Ephemeroptera, Odonata, Hemiptera, Mantodea, Orthoptera, Dermaptera комах в межах Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща» – унікальної природної пам’ятки на північному-заході України. Національний природний парк розташований у межах Ківерцівського адміністративного району Волинської області і займає площу 33475,34 га. Створений на базі найбільш цінних дубових та сосново-дубових лісових масивів. Збір матеріалу проводили у 2017 – 2019 рр. методами маршрутних зборів з використанням загальноприйнятих методик. Обстежено заплавні луки р. Конопельки поблизу с. Сокиричі, с. Муравище, с. Пальче; луки та ліс поблизу смт. Цумань, в урочищі Папики поблизу с. Дерно; ліс поблизу с. Дачне, м. Ківерці; річки Путилівку (с. Ставок, смт. Цумань), Кормин (поблизу с. Берестяне), Рудку (неподалік с. Журавичі), Грушвицю (поблизу с. Омельне), меліоративні канали (с. Дерно, смт. Цумань) у Ківерцівському районі Волинської області. У Ківерцівському національному природному парку «Цуманська пуща» зареєстровано 35 видів комах інфракласу Palaeoptera та інфракласу Neoptera відділу Hemimetabola. З ряду Ephemeroptera відзначено представників однієї родини і одного виду, з ряду Odonata зареєстровано представників 5 родин та 11 видів. У ряді Hemiptera відзначено 10 родин та 18 видів; ряди Mantodea та Dermaptera представлені однією родиною з одним видом; ряд Orthoptera об’єднує представників 3 родин і 3 видів. Вперше для території парку відзначено 34 види комах з неповним перетворенням.
Palaeoptera infraclass and Neoptera infraclass of the Hemimetabola insects in the Kivertsi National Park «Tsumanska pushcha»: preliminary studies.
Роботу виконано на кафедрі зоології СНУ імені Лесі Українки
Keywords: видовий склад; Ephemeroptera; Odonata; Hemiptera; Mantodea; Orthoptera; Dermaptera