Відмінності функціональних можливостей боксерів залежно від особливостей їхньої змагальної діяльності - Берінчик, Денис Юрійович; Berynchyk, Denys (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Різні умови тренувального процесу, підготовки, мотивації для боксерів за версією АОВ, АРВ і WSB диктують різні вимоги до рівня, насамперед, функціональної підготовленості боксерів. Тому мета цього дослідження полягала у визначенні впливу основних характеристик функціональної підготовленості боксерів на особливості прояву загальної та спеціальної працездатності спортсменів в аматорському, напівпрофесійному й професійному боксі. Використовували методи визначення загальної та спеціальної працездатності боксерів, а також аналізували реакцію кардіореспіраторної системи під час виконання навантажень різного характеру. Виявлено відмінності серед кваліфікованих боксерів, які виступають у різних версіях боксерських турнірів (АОВ, WSB, професіонали) за рівнем загальної й спеціальної витривалості, а також аеробних та анаеробних можливостей організму. Виявлені відмінності впливають і на характер змагальної діяльності боксерів – на щільність бою, ефективність захисних дій, ефективність атакуючих дій. Надалі планується визначити, як рівень й особливості структури функціональної підготовленості боксерів впливають на формування стилю боксерського поєдинку. Different conditions of the training process, preparation, motivation for boxers according to the AOB, APB and WSB dictate different requirements to the level of functional capability of boxers. Therefore, the objective of this study was to determine the influence of the basic characteristics of functional preparedness of boxers on the peculiarities of manifestation of the general and special working capacity of athletes in amateur, semi-professional and professional boxing. It was applied the methods of determining of the general and special working capacity of boxers and also it was analyzed the reaction of the cardiorespiratory system during performance of loads of various characters. It was exposed the differences among qualified boxers who perform in different versions of boxing tournaments (AOB, WSB, professionals) according to the level of general and special endurance, as well as according to the level of aerobic and anaerobic organisms’ possibilities. These differences also affect the character of competitive activity of boxers - the density of a fight, effectiveness of protective actions, effectiveness of attacking actions of boxers. In the future it is planned to determine the way the level and peculiarities of the structure of functional preparedness of boxers influence the formation of the style of boxing combat.
Differences of Functional Possibilities of Boxers Depending on Peculiarities of Their Competitive Activity
Keywords: бокс; працездатність; аеробні та анаеробні можливості; кардіореспіраторна система; boxing; capacity; aerobic and anaerobic possibilities; cardiorespiratory system; energy supply