Основи організації центру з надання реабілітаційних послуг для осіб із порушеннями опорно-рухового апарату - Федоренко, Сергій Миколайович; Лазарєва, Олена Борисівна; Вітомський, Володимир Вікторович; Вітомська, Марина Валентинівна; Fedorenko, Sergiy; Lazarіeva, Оlena; Vitomskyi, Volodymyr; Vitomska, Maryna (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
Питання організаційно-методичних основ фізичної терапії та реабілітації досить широко розглянуто в літературі, проте проблеми організації реабілітаційних центрів у сучасних ринкових умовах, формування їх структури й взаємодії структурних елементів залишаються поза увагою. Мета статті – визначити ключові елементи в організації центру з надання реабілітаційних послуг для осіб із порушеннями опорно-рухового апарату. Методи дослідження – аналіз наукової літератури, синтез та узагальнення. Результати. Головною частиною роботи з організації реабілітаційного центру для осіб із порушеннями опорно-рухового апарату є бізнес-план – техніко-економічне обґрунтовування діяльності та перспектив розвитку, у котрому планується виробничо-господарська діяльність на найближчий і віддалений періоди відповідно до потреб ринку й можливостей отримання необхідних ресурсів. Висновки. Підприємницька ідея щодо створення реабілітаційного центру має враховувати низку факторів, зокрема особливості організації реабілітаційного процесу в державі загалом, у певному регіоні та серед цільової групи пацієнтів, рівень попиту та наявні пропозиції на ринку, можливості покращення ефективності та якості надання реабілітаційних послуг. The issue of the organizational and methodological foundations of physical therapy and rehabilitation is widely considered in the literature, but the problems of organizing rehabilitation centers in the current market conditions, the formation of their structure and the interaction of structural elements, remain unheeded. Purpose: identify key elements in the organization of the center for the provision of rehabilitation services for people with musculoskeletal disorders. Methods of research: analysis of scientific literature, synthesis and generalization. Results. The main part of the work on the organization of a rehabilitation center for people with musculoskeletal disorders is a business plan, a technical and economic justification for the activities and development prospects in which production and economic activities are planned for the near and distant periods in accordance with market needs and the possibilities of obtaining the necessary resources. Conclusions. The entrepreneurial idea of establishing a rehabilitation center should take into account a number of factors, in particular, the organization of the rehabilitation process in the state as a whole, in a certain region and among the target group of patients, the level of demand and available offers on the market, the possibilities for improving the efficiency and quality of providing rehabilitation services.
Fundamentals of the Organization of the Center for the Provision of Rehabilitation Services for Persons with Musculoskeletal Disorders
Keywords: реабілітація; фізична терапія; відновлення; травми; організація; планування; rehabilitation; physical therapy; recovery; injury; organization; planning