Роль гітлерівського та сталінського режимів у посиленні конфронтації між українським і польським населенням на західноукраїнських землях - Сорока, Юрій Миколайович; Soroka, Yurii M.; Сорока, Людмила; Soroka, Liudmyla (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
На основі документальних та історіографічних джерел досліджуються підступні дії та наміри нацистської Німеччини та тоталітарного радянського режиму у загостренні міжетнічного польсько-українського протистояння в роки Другої світової війни. Показана синхронність дій як гітлерівського так і сталінського режимів на початковому етапі війни, коли створювалися видимість «підтримки» українців у Генеральному губернаторстві та ілюзія встановлення «української влади» на західноукраїнських землях. Розкриті форми колонізації окупованих земель німецькими загарбниками: виселення корінного населення, провокування відплатних акцій, утворення етнічних поліцейських частин. Висвітлена роль керівництва радянського партизанського руху у використанні польського населення для розпалювання протидії українському націоналістичному підпіллю. Показана відступна діяльність спецгруп НКВС, які одночасно чинили напади на українські і польські села, прикриваючись українськими і польськими патріотичними гаслами. Документальні джерела засвідчують, що у кінцевому результаті польсько-українське збройне протистояння обезкровлювало і послаблювало їх національні сили у боротьбі проти справжніх ворогів їх державної незалежності.
Keywords: Волинь-43; Volyn-43; українсько-польське протистояння; ukrainsko-polske protystoiannia; війна; протистояння; західноукраїнські землі