Функционально-прагматические аспекты афоризмов на материале выступлений Хиллари Родхем Клинтон - Бабенко, Олена Вікторівна; Babenko, O. V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У статті розглянуто функціонально-прагматичні аспекти афоризмів у політичному дискурсі. Афоризм досліджено як тип малоформатного тексту і тип висловлювання, що володіє семіотичним і комунікативним статусом. У дослідженні наведено типологію афоризмів, у якій розрізняють: прислів’я та приказки (у фольклорі), гноми або сентенції (літературні афоризми без імені автора), апофтегми (афоризми, приписані одній особі), максими (афоризми морального змісту); узагальнено типи інформативності тексту в афоризмах, їх функції, а також прагматичний аспект. Матеріалом дослідження є афоризми з виступів Гілларі Родхем Клінтон. The article deals with functional and pragmatic aspects of aphorisms in a political discourse. «Aphorism» is investigated as a type of a small-format text and a type of a statement which possesses some semiotic and communicative aspects. The paper presents a typology of aphorisms, which includes: proverbs (in folklore), gnomes (literary aphorisms without the author’s name), apothegm (sayings attributed to one person), maxims (aphorisms of some moral content), the article summarizes the types of text informational content in aphorisms, their functions, and the pragmatic aspect. The research is based on Hillary R. Clinton’s speeches.
Functional-pragmatic Aspects of Aphorisms in Hillary R. Clinton’s Speeches
Keywords: афоризми; aphorisms; функції; functions; типологія; types