Роль податків у забезпечені фінансової автономії органів місцевого самоврядування - Цимбалюк, Ірина Олександрівна; Tsymbaliuk, Iryna; Підцерковний, Богдан Васильович; Pidtserkovnyi, Bohdan (Запорізький національний університет, 2014)
У статті проведена оцінка тенденцій фінансової автономії органів місцевого самоврядування (ОМС) в Україні, здійснене обґрунтування напрямків посилення ролі місцевих податків і зборів у доходах місцевих бюджетів та визначені шляхи підвищення ефективності перерозподілу загальнодержавних податків. Як показало дослідження, всупереч Програмі економічних реформ на 2010-2014 роки, яка передбачає підвищення фінансової незалежності місцевих бюджетів і рівня фінансової забезпеченості делегованих повноважень, рівень фінансової автономії територіальних громад в Україні знижується. Місцеві податки і збори – основа фінансової автономії ОМС – навіть у 2012 році складали тільки 5,4% доходів або 6,3% податкових надходжень місцевих бюджетів, тоді як останній показник у Фінляндії становив 91,8%, Данії – 90,7%, Франції – 80,6%, Португалії – 44,0%, Польщі – 22,3%. Доходи місцевих бюджетів є базою для фінансування функцій ОМС, тому капітальні видатки складають лише 6,5% обсягу загальних видатків місцевих бюджетів, що вказує на неможливість інноваційно-інвестиційного розвитку регіонів за нинішніх умов. Таким чином, підвищення рівня фінансової автономії ОМС вимагає зростання власних доходів місцевих бюджетів. Для забезпечення фінансової автономії ОМС в Україні ключовими є такі напрями: налагодження ефективного функціонування податку на нерухомість; віднесення плати за землю до місцевих податків; удосконалення перерозподілу ПДФО та екологічного податку; зарахування частини податку на прибуток до складу місцевих бюджетів; закріплення за місцевими бюджетами 50% надлишку доходів, які враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів. Запропоновані заходи повинні впроваджуватись у комплексі з реформуванням адміністративно-територіального устрою, розмежуванням повноважень держави та місцевого самоврядування.

Assessing the trends of the financial autonomy of local self-government authorities (LSGA) in Ukraine is conducted in this article, also the directions of the emerging role of community charges and collections in the profits of local budgets are grounded, and certain ways to increase the efficiency of national tax reallocation are substantiated. As the research indicated, contrary to Program of economic reforms in years 2010-2014, which foresees the development of financial autonomy of local budgets and the stage of financial sufficiency of delegated authorities, the level of financial autonomy of local communities in Ukraine is decreasing. Local taxes and fees are the origin of financial autonomy LSGA but even in 2012 they made up only 5.4% of revenues or 6.3% of tax revenues of local budgets, while the latter figure in Finland was 91.8%, in Denmark it was 90.7%, in France it came up with 80.6%, in Portugal it reached 44.0%, and in Poland it was equal to 22.3%. Incomes of local budgets are the foundation for the financial functions of LSGA, therefore capital expenditures account for just 6.5% of total expenditures of local budgets, which suggests the impossibility of innovation and investment development regions under present conditions. Therefore, the rise of the level of financial autonomy of LSGA demands the development of own revenues of local budgets. Key measures to provide financial autonomy of LSGA in Ukraine are: establishing the effective functioning of property tax; attributing land fees into local budgets; improving redistribution of personal income tax and Ecotax; transferring part of the income tax into the local budgets; allotting to local budgets 50% surplus of income which is taken into account in determining the amount of intergovernmental transfers. Suggested measures should be presented along with the reforming of the administrative and territorial power structure, separation of state forces and local governing bodies.
Taxes role in ensuring financial autonomy of local governments
Keywords: місцеві податки; доходи місцевих бюджетів; фінансова автономія; органи місцевого самоврядування; local taxes; local revenues; financial autonomy; local administrations