Роль структур в організованості територіальних систем - Петлін, Валерій Миколайович (Чернівецький національний університет імені Ю. Федьковича, 2025)
Структурна організованість територіальних систем, яка виникає разом з їх появою, слугує не лише індикаційними властивостями, а й спрямованими впливами на формування й розвиток організованості цілісних територіальних утворень. Проникнення структур в усі підрозділи систем створює умови для їх узгодженого впливу на системні інваріантні властивості. Виникає структурно-загальносистемний дуалізм, який контролює розвиток територіальних утворень та їх відносини з дотичними територіальними системами.
Keywords: структурна організованість; територіальні системи; структурне корегування загальносистемною організованістю; structural organization; territorial systems; structural adjustment by system-wide organization