Рівень функціональної підготовленості студентів І–ІІ курсів - Хохла, Алла; Базилевич, Ольга; Карпюк, Ольга; Khokhla, Alla; Bazylevych, Olha; Karpiuk, Olha (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Основний фактор впливу на вдосконалення функціональних можливостей організму студентів – фізичне навантаження, ефективність якого можлива лише за умови чіткого дозування. Тому вивчення рівня функціональної підготовленості студентів, що є передумовою раціоналізації фізичного навантаження, – актуальне. Завдання статті – проаналізувати кількісні показники функціональної підготовленості студентів І–ІІ курсів; вивчити однорідність вибірки студентів І–ІІ курсів. Методи дослідження – аналіз та узагальнення; педагогічне спостереження; методи математичної статистики. Досліджено 318 студентів основної групи І та ІІ курсів ЛНМУ ім. Д. Галицького медичного факультету. Визначено, що показники ЖЄЛ студентів перебуває в межах норми й коливаються в діапазоні від 2,5 л до 4 л. Середній показник АТ у дівчат І–ІІ курсів після трьох різних навантажень коливався в діапазоні від 114/67 до 117/69 мм рт. ст, а ЧСС – від 108 до 121 уд/хв. У хлопців діапазон середніх показників АТ становив від 112/62 до 126/73 мм, а ЧСС – від 111 до 131 уд/хв. Студенти І курсу однорідні у трьох із 14 показників функціональної підготовленості; у дев’яти показниках вибірка була середньої однорідності, а у двох – неоднорідною. Дівчата І курсу однорідні в трьох показниках, у 10 – середньої однорідності та в одному показнику – неоднорідні. Студенти ІІ курсу однорідні в 10 показниках й у чотирьох – середньої однорідності. Дівчата ІІ курсу однорідні в чотирьох, середньої однорідності – у восьми та неоднорідні – у двох показниках.The main factorofin fluence on mastering of functional abilities of students’ organisms is physical load, its effectiveness is possible only in condition of strict dosing. That is why studying of the level of functional preparedness of students which is the precondition of rationalization of physical loads is topical. Task: to analyze quantitative indices of functional preparedness of students of I–II courses; study homogeneity of sampling of students of I–II courses. Methods: analysis and generalization; pedagogical observation; methods of mathematical statistics. 318 students of the main groups of I and II courses of DanyloHalytskyiLviv National Medical University took part in the survey. It was defined that vital lung capacity stays within the norm and vary from 2,5 lto 4 l. Average index of arterial tension among girls of I–II courses after three different loads varied from 114/67 to 117/69 mm of mercury column, and heart rate from 108 to 121 beats/min. Boys’ average indices of arterial tension was from 112/62 to 126/73 mm of mercury column, and heart rate from 111 to 131 beats/min. Students of the I course were homogeneous in three out of 14 indices of functional preparedness; in 9 indices – sampling of average homogeneity, and in 2 – heterogeneous. Girls of I course are homogeneous in 3 indices, in 10 indices – of average homogeneity and in one index – heterogeneous. Students of II course are homogeneous in 10 indices and in 4 – are of average homogeneity. Girls of II course are homogeneous in 4 indices, are of average homogeneity in 8 indices and are heterogeneous in 2 indices.
Level of Functional Preparation of Students of I–II Courses
Keywords: фізичне виховання; студенти; функціональна підготовленість; спірометрія; артеріальний тиск; частота серцевих скорочень; життєва ємкість легень; загальна працездатність; physical education; students; functional preparedness; spirometry; arterial tension; heart rate; vital lung capacity; general working capacity