Складнопідрядні речення як дериваційна база простих ускладнених конструкцій - Масицька, Тетяна; Masytska, Tetiana (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У статті схарактеризовано складнопідрядні речення як дериваційну базу простих ускладнених речень. Складнопідрядне речення визначено як різновид складних конструкцій, у яких одна предикативна частина підпорядкована іншій предикативній частині за допомогою підрядного зв'язку. Вказано, що диференційною ознакою предикативних частин у складнопідрядному реченні є синтаксична нерівноправність, яка засвідчує про наявність у структурі складнопідрядного речення головної і підрядної предикативних частин. З'ясовано, що синтаксично залежна підрядна частина підпорядкована головній частині складнопідрядного речення. Проаналізовано два типи елементарних складнопідрядних речень: формально елементарні і семантично елементарні складнопідрядні речення. Зважаючи на формально-синтаксичну і семантико-синтаксичну інтерпретацію складнопідрядних речень, указано, що елементарні складнопідрядні речення становлять дериваційну базу простих ускладнених речень. Класифіковано диференціацію семантико-синтаксичних залежностей у складнопідрядних структурах. The article deals with complex sentences as the derivational base of simple complicated sentences. A complex sentence is defined as a type of complicated constructions where one predicative part is hypotactic to the other predicative part with the help of subordinate copulation. The research specifies that the differentiative mark of predicative parts in a complex sentence is their syntactic inequity that indicates the existence of the main and the subordinate predicative parts in the structure of a complex sentence. It has been found that the syntax dependent clause is subordinated to the main clause in a complex sentence. The article focuses on two types of elementary complex sentences; they are formal elementary and semantically elementary ones. Taking into consideration formal syntactic and semantic syntactic interpretation of complex sentences, it should be noted that elementary complex sentences are the derivational base of simple complicated sentences. The article suggests the classification of semantic and syntactic dependency in complex subordinate structures.
Complex Sentence as the Derivational Base of Simple Complicated Constructions.
Keywords: складнопідрядне речення; просте ускладнене речення; елементарне складнопідрядне речення; вихідні предикатні семантико-синтаксичні залежності; a complex sentence; a simple complicated sentence; an elementary complex sentence; primary predicative semantic and syntactic dependencies