Організація Українською Центральною Радою власних збройних формувань у Західній Волині - Гуцалюк, Інна Олександрівна; Gutsaliuk, Inna O. (My University, 2011)
Показано військовий потенціал Західної Волині початку Української революції, визначено підперіоди розвитку військового руху, що мав місце у краї за Української Центральної Ради (УЦР). Представлено політичні вподобання армійців фронтових й тилових військ регіону, заразом відстежено їх мінливість. Проаналізовано законодавчу базу Української Центральної Ради та діяльність уряду у питанні формування національних збройних сил, з'ясовано, наскільки цей процес у дійсності охопив Західну Волинь. Встановлено, що мобілізації волинян до збройних одиниць УЦР заважали здебільшого зовнішні чинники, такі, як ворожа позиція Тимчасового уряду, перша більшовицько- українська війна, австро-угорська й німецька військова присутність у краї. Показан военный потенциал Западной Волыни начала Украинской революции, определенны этапы развития военного движения, имевшего место в крае при Украинской Центральной Раде (УЦР). Представлены политические симпатии армейцев фронтовых и тыловых войск региона, заодно отслежена их изменчивость. Проанализирована законодательная база Украинской Центральной Рады и деятельность правительства в вопросе формирования национальных вооруженных сил, выяснено, насколько этот процесс в действительности охватил Западную Волынь. Установлено, что мобилизации волынян в вооруженные силы УЦР мешали по большей части внешние факторы, такие как вражеская позиция Временного правительства, первая большевистско-украинская война, австро- венгерское и немецкое военное присутствие в крае. Мilitary potential of Western Volyn’ beginning of Ukrainian revolution is rotined, certainly the stages of military motion which took place in an edge at Ukrainska Centralna Rada (Ukrainian Central Advice). The political likings troops of armies front and rearward of region are presented, their changeability is in concert watched. Analysed the legislative base of Ukrainian Central Advice and activity of government in the question of forming national’s military powers, it is found out as far as this process overcame Western Volyn’ in actual fact. It is set that mobilizations of volynyan in military powers of Ukrainian Central Advice mixed external factors mostly, such as position of the Provisional government, first bolshevist-ukrainian war, Austro-Hungarian and German being in an edge.
Organization of the own armed units Ukrainska Centralna Rada (Ukrainian Central Advice) is in Western Volyn’
Keywords: Збройні сили; Українізація; Тимчасовий уряд; Українська Центральна Рада; Перша більшовицько-українська війна; Західна Волинь; Armed Forces; Ukrainianization; The Provisional Government; Ukrainian Central Rada; The first Bolshevik-Ukrainian War; Western Volyn