Сучасне місто: чинники формування та перспективні напрями розвитку - Любчук, Валентина Василівна (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2018)
У статті розглянуто різні типи сучасного міста, охарактеризовано чинники, які впливають на його розвиток. В основу проаналізованої типології сучасного міста покладено людиноцентрований підхід, тобто вагому роль відіграє саме міський мешканець, а точніше – міська спільнота. Ураховуючи суспільні реалії, поширення інноваційних технологій, розширення меж індустрії культури, а також необхідність зростання екологічної безпеки та збереження довкілля, поділяємо сучасне місто на такі типи, як «зелене місто», «розумне місто» й «креативне місто», що уможливлює усвідомлення формування міста, у якому буде комфортно всім мешканцям. У формуванні сучасного міста вагому роль відіграє культурний чинник, що полягає в конструюванні історичної пам’яті та відповідних пам’яток як символів визначних подій і видатних постатей. Наявність історичних пам’яток у місті не лише відображає певні історичні події, але й слугує символом певної епохи чи діяльності видатної постаті. Для сучасних українських міст важливий процес декомунізації та актуалізації національного пласту й відтворення його в міському просторі за допомогою створення історичних пам’яток, назв вулиць тощо. Збереження та відтворення є частиною образу сучасного міста, що робить його привабливим для мешканців і туристів. Особливо перспективний напрям розвитку для сучасного міста – залучення міської спільноти до вирішення важливих питань, адже в сучасному суспільстві громада має значні ресурси. Окрім активності міської спільноти, необхідне налагодження відносин із владою та бізнесом. Підтримка останніми ініціатив мешканців підвищить шанси їх реалізації.
Keywords: місто; міські мешканці; образ міста; історична пам'ять; город