Формування екокультури особистості майбутнього вчителя початкових класів: теоретико-прикладні аспекти - Рославець, Руслана Миколаївна; Roslawec, Ruslana (My University, 2015)
Висвітлюються деякі теоретико-прикладні аспекти щодо формування екологічної культури майбутнього вчителя початкових класів. Розглядаються різні наукові підходи у трактуванні понять «екологічна культура», «екокультура особистості». Під екологічною культурою розуміється комплексне новоутворення, що включає систему екологічних знань, уміння природоохоронної діяльності, екологічні цінності і почуття відповідальності за рішення, котрі приймаються в стосунках із природою; інтегративна якість особистості, що втілює духовно-моральні цінності і визначає екологічно-моральні вчинки, спрямовані на збереження життя в усіх її проявах і на творення краси природного середовища. Акцентується на моральному аспекті в розумінні суті екологічної культури як частини загальної культури особистості, в основі якої лежить, передусім, ціннісне ставлення людини до явищ навколишнього світу та провідній ролі дисциплін природничонаукового циклу у формуванні означеного феномена.

Highlights some of the theoretical and practical aspects concerning the formation of ecological culture of the future primary school teacher. Various scientific approaches in the treatment of the concepts of «ecological culture», «ecological culture of the individual». When culture is understood as a complex ecological neoplasms, including a system of environmental awareness, the ability of environmental activities, environmental values and sense of responsibility for decisions made in the relationship with nature; integrative quality of the individual that embodies the spiritual and moral values and defines eco-moral behavior, aimed at the preservation of life in all its forms and the creation of beauty of the environment. Taken in relationship with nature, integrative quality of the individual that embodies the spiritual and moral values and defines eco-moral actions to preserve life in all its forms and creating beauty in the natural environment. The attention on the moral aspect in understanding the ecological culture as part of the cultural identity, which is based primarily valuable of man's relationship to the phenomena of the world and the leading role of the disciplines of natural science in shaping its appointed cycle phenomenon
Formation of ecological culture of the future primary school teachers: theoretical and practical aspects
кафедра теорії і методики природничо-математичних дисциплін початкової освіти СНУ ім.ЛесіУкраїнки
Keywords: екологічна діяльність; екологічна свідомість; екологічні стосунки; ecological culture; greening the environment; ecological relationships