Показники біогеометричного профілю постави та якості життя в дітей із функціонально єдиним шлуночком серця - Вітомський, Володимир; Лазарєва, Олена; Vitomskyi, Volodymyr; Lazareva, Olena (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Для побудови програм фізичної реабілітації потрібне більш глибоке вивчення здоров’я дітей із вродженими вадами серця. Вивчено показники біогеометричного профілю постави у фронтальній і сагітальній площинах та якості життя в 35 дітей із функціонально єдиним шлуночком серця. Серед досліджених пацієнтів порушення постави у фронтальній площині мали 33 (94,3 %) дитини, а в сагітальній – 34(97,1 %). Показники якості життя були знижені за результатами як дитячих, так і батьківських опитувальників. Більш виражені порушення показників якості життя відзначені в пацієнтів за шкалою фізичного функціонування. Не спостерігалося статистично значимої різниці між результатами, отриманими з дитячих і батьківських опитувальників, за всіма шкалами якості життя. Construction ofphysical rehabilitation programsrequiredeeper study ofhealth of childrenwith congenital heart disease. We have studied theindicesof biogeometrical profile of posture in frontaland sagittal planes and life quality of 35 children with afunctionalsingleventricle 33 (94,3 %) and 34 (97,1 %) childrenhave abnormalitiesof posturein frontal andsagittalplanes, respectively. Indices of life qualityhave been reducedbythe results ofthe children’sand parents’questioning. More expressedviolationsof quality of lifewere noted ina scale ofphysical functioning. There was nostatistically significant differencebetween the results obtainedfrom the children’ sand parents’ questionnaires, on all scalesof quality of life.
Indices of Biogeometric Profile of Posture and Life Quality of Children with a Functional Single Ventricle of a Heart
Keywords: вада серця; функціонально єдиний шлуночок серця; постава; якість життя; heart defect; functional single ventricle of a heart; posture; lifequality