Активізація навчально-пізнавальної діяльності учнів на уроках біології 7 класу методом перевернутого навчання - Тівоненко, Софія Михайлавна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
В роботі досліджено дефініцій та сутність освітньої моделі «перевернуте навчання». Вивчено багаторічний досвід використання різних практик перевернутого навчання, показано їх переваги над традиційними формами навчання. З’ясовано недоліки цієї освітньої технології. З’ясовано, що освітня модель перевернутого навчання передбачає самостійне вивчення учнями нового матеріалу по запропонованій вчителем схемі вдома. У перевернутому навчанні абсолютно змінюється розподіл часу на уроці: майже 90% його використовується на практичний аспект застосування теоретичних знань, тоді як на актуалізацію знань достатньо і 10%. Впровадження «перевернутого навчання» завжди передбачає попередню роботу вчителя на створення освітнього продукту з акцентом на інтернет ресурси, де учні можуть оволодіти необхідною інформацією, а роль вчителя зміщується із транслятора знань на модератора ситуації. Аналіз досвіду впровадження перевернутого навчання дозволив виокремити наступні його практики: типовий перевернутий клас, перевернутий клас, зорієнтований на дискусію, перевернутий клас, зорієнтований на демонстрацію, псевдоперевернутий клас, груповий перевернутий клас, віртуальний перевернутий клас, перевернутий вчитель, знання яких дозволить вчителю залучати в освітній процес саме той тип, який сприятиме досягненню максимального педагогічного ефекту. На основі виділеного комплексу педагогічних умов нами була реалізована технологія перевернутого навчання під час проходження педагогічної практики на уроках біології у 7 класі при вивченні теми «Плоди», зміст якої оптимально відповідає перевагам даної технології навчання. Впровадження означеної технології дозволило підвищити рівень мотивації учнів до навчання на 15%. Порівняльний аналіз показників рівня навчальних досягнень показав їх зміщення у бік високих досягнень учнів після виконання практичних завдань на уроці із застосуванням методики перевернутого навчання та збільшення їх результатів більше як на 15%.
Keywords: модель перевернутого навчання; освітній процес; учні; біологія; навчально-пізнавальна діяльність