Психологічний аналіз сексуальних взаємин у молодому шлюбі: гендерний аспект - Семенчук, Тетяна Володимирівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Розглянуто теоретико-методологічні основи психосексуальних чинників гармонійних стосунків у молодому шлюбі, визначено особливості функціонування молодої сімʼї, проаналізовано гендерно-рольові стереотипи та їх вплив на сексуальну поведінку. Проведено емпіричне дослідження психосексуальних взаємин у молодому шлюбі, результати якого дозволили виокремити основні чинники, що відіграють значну роль у задоволеності як сексуальними, так і подружніми взаєминами в цілому. Виявлено і описано особливості гендерних відмінностей у ставленні до сексуальних стосунків колодим подружжям. Запропоновано рекомендації шодо психологічної гармонізації взаємин молодого подружжя, зокрема, важливе значення відводиться налагодженню сексуальної комунікації. Практичне значення одержаних результатів дослідження полягає у тому, що його основні положення і висновки можуть успішно використовуватися у діяльності практичних психологів в ході консультування подружніх пар. Ключові слова : функціонування сімʼї, сексуальні стосунки, психологічне благополуччя, гендерно-статеві ролі, сексуальний профіль, дисгармонізація сексуальних взаємин.
Keywords: функціонування сім'ї; сексуальні стосунки; психологічне благополуччя; гендерно-статеві ролі; сексуальний профіль; дисгармонізація сексуальних взаємин