Західне Полісся як лінгвальний феномен - Громик, Юрій Васильович; Hromyk, Yurii V. (Амбасада Украіны (Мінск, Беларусь), 2017)
Лінгвістичне дослідження Західного Полісся має вже солідну (більше як сторічну) історію і серйозні напрацювання, але статус місцевих говірок, розміщених на межі зіткнення двох близькоспоріднених мов, дотепер залишається предметом наукових суперечок. Проблема в основному пов’язана з тим, що Західне Полісся деякі, зокрема білоруські, науковці схильні обмежувати лише тим ареалом, який локалізовано в межах Брестської області Білорусі, за винятком її крайньої північної частини. Власне, саме навколо статусу цих говірок досі триває найбільше суперечок. У статті обгрунтовано належність говірок окресленого масиву до північного наріччя української мови, ілюстровано їхню типологічну спорідненість із говірками волинського Полісся, а також крайніми східними середньополіськими говірками.
Keywords: Західне Полісся; Берестейщина; берестейсько-пинське Полісся; загородські говірки; волинськополіські говірки