Регенерація функціонального стану хворих на інтермітуючу бронхіальну астму - Григус, Ігор; Hryhus, Ihor (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2015)
Бронхіальна астма – хронічне запальне захворювання дихальних шляхів, яке характеризується варіабельною бронхіальною обструкцією та гіперреактивністю бронхів. Питома вага бронхіальної астми складає від 0,6 до 2 % від усієї патології органів дихання, на неї страждають у різних країнах світу від 1 до 10 % жителів, в Україні – понад 3 млн хворих, щорічно вмирають близько 2 млн людей. За допомогою застосування індивідуально орієнтованих програм фізичної реабілітації вдалося добитися покращання функціонального стану пацієнтів основної групи, про що свідчать зростання показників фізичної працездатності, функціонального стану кардіореспіраторної системи та показників функції зовнішнього дихання. Коли астма перебуває під контролем, пацієнти можуть вести активний спосіб життя, не обмежені у звичайних фізичних навантаженнях або вправах, у них відновлюється функціональний стан. Bronchial asthma is a chronic disease of respiratory tracts that are characterized with variable bronchial obstruction and hyperreactivity of bronchial tubes. Specific weight of bronchial asthma is from 0,6 to 2 % from the whole pathology of respiratory organs. In different countries of the world from 1 to 10 % of population suffers from this disease. In Ukraine – over 3 million people, yearly about 2 million people die. With the help of applying of individually oriented programs of physical rehabilitation it was managed to obtain improvement of functional condition of patients of the main group which is proved by the increase of indices of physical workability, functional condition of cardiorespiratory system and indices of the function of external breathing. When asthma is under control, patients can lead healthy lifestyle, people are not limited in their ordinary physical loads or exercises, their functional condition is restored.
Regeneration of Functional Condition of the ill With Intermitting Bronchial Asthma
Keywords: бронхіальна астма; фізична реабілітація; функціональний стан; регенерація; bronchial asthma; physical rehabilitation; functional condition; regeneration