Психологія - Кордунова, Наталія Олександрівна; Kordunova, Nataliia O. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
Предметом вивчення навчальної дисципліни є психологічні закономірності функціонування та розвитку психіки, чинники та механізми засвоєння знань і умінь, закономірності особистісного розвитку дитини як суб´єкта навчальної діяльності, особливості порушень розвитку та прийоми роботи з дефіцитарним розвитком. Метою навчальної дисципліни «Психологія» є засвоєння особливостей функціонування психіки та поведінки людини. Ознайомлення студентів з віковою мінливістю психіки людини упродовж онтогенезу (філо-, історіо-, соціогенезу), узагальнення знань про дітей з особливими потребами. Основними завданнями дисципліни «Психологія» є теоретична та практична підготовка студентів з питань: предмету психології як закономірностей розвитку і виявлення психічних явищ у житті та їх механізмів; розвитку психіки; виникнення та історичного розвитку людської свідомості; становлення наукового розуміння психічних явищ; сутності особистості, її рушійних сил розвитку та ідейної спрямованості; мовної діяльності особистості, завдяки якій людина в своєму суспільно-історичному розвитку досягла грандіозних успіхів у пізнанні та оволодінні силами природи; психології пізнавальної діяльності особистості; емоційно-вольової сторони діяльності особистості; індивідуально-психологічних особливостей особистості.
Keywords: основи психології; особистість; пізнавальна діяльність особистості; Вікова психологія; педагогічна психологія