Szczególne uprawnienia państw w przestrzeni powietrznej – aspekt militarny - Кунерт-Діалло, А.; Kunert-Diallo, A.; Kunert-Diallo, А. (Східноєвроп. нац. ун-т ім. Лесі Українки, 2013)
W artykule określono regulację uŜycia obszaru powietrznego w wojskowych celach. Zestawiono zadanie obrony kraju z zasadą suwerenności państw. W przypadku operacji lotniczych, których status jest trudny do zdefiniowania, odpowiednie normy powinny być przyjęte przez społeczność międzynarodową. Zbadano ograniczenia prawne państw w uŜyciu obszaru powietrznego innych krajów.У роботі визначено регулювання використання повітряного простору у військових цілях. У питаннях використання повітряного простору над своєю територією держави наділені повною й виключною владою. У дослідженні співвіднесено завдання оборони країни із принципом суверенітету держав. Проаналізовано пра- вові обмеження держав у використанні повітряного простору інших країн. Зазначено, що міжнародна спільно- та зберігає певну стриманість у творенні права для державної авіації. Технологічний розвиток випереджає юридичний аспект, а розробка нових правил у рамках загальнообов’язкового міжнародного права є копітким і трудомістким процесом. Здається, однак, що в питаннях авіаційних операцій, здійснюваних повітряними суднами, статус яких важко сформулювати, міжнародною спільнотою мають бути прийняті відповідні норми типу ius cogens. Тільки в такому випадку цивільна авіація розвиватиметься в належному напрямі.In the article the regulation of using the airspace for military purposes is defined. In matters of using the airspace above its territory, the state is empowered with the complete and exclusive authority. The research correlates the task of national defense with the principle of State sovereignty. The legal limitations for countries in using the airspace of other countries are investigated. It is noted that the international community keeps a certain restraint in creating law for civil aviation. Technological development is ahead of the legal aspect and the development of new rules within compulsory international law is a consuming process. It seems however, that in matters of aviation operations carried out by the aircrafts whose status is difficult to formulate the relevant standards such as ius cogens that should be adopted by the international community. Only then the civil aviation will develop in the proper direction.
Повноваження держави щодо використання повітряного простору. Військовий аспект
The Authority of the States in Using the Airspace. А Military Aspect
Keywords: повітряний простір; суверенітет; військова оборона; air space; sovereignty; military defense; obszar powietrzny; suwerenność; obrona wojskowa