Педагогічні умови розвитку мовлення гіперактивних дітей з мовленнєвими порушеннями в умовах інклюзивної групи - Харахай, Дарина Валентинівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Дослідження присвячене вивченню педагогічних умов розвитку мовлення гіперактивних дітей із мовленнєвими порушеннями в умовах інклюзивної групи. У роботі розглянуто поняття гіперактивності та її вплив на мовленнєвий розвиток, проаналізовано основні види мов леннєвих порушень, які характерні для цієї категорії дітей. Особливу увагу приділено теоретичним засадам інклюзивного навчання, зокрема принципам, методам та підходам, спрямованим на створення комфортного навчального середовища для дітей з особливими освіт німи потребами. Під час дослідження було розроблено комплекс педагогічних умов та вправ , які передбачають адаптацію навчального середовища, застосування корекційно розвивальних методик, індивідуалізацію навчання, організацію групової роботи та залучення різних спеціалістів. Експериментальна частина роботи охоплює діагностику початкового рівня мовленнєвого розвитку, впровадження запропонованих умов та оцінку їх ефективності. Здійснений аналіз підтвердив, що інтеграція спеціальних методик у процес інклюзивн ого навчання сприяє покращенню мовленнєвих і комунікативних навичок, зниженню бар’єрів у взаємодії з ровесниками та забезпечує успішну соціалізацію дітей з гіперактивністю.
Keywords: гіперактивність; мовленнєві порушення