Навчання плавання глухих дітей дошкільного віку - Сокирко, Олексій; Sokirko, Aleksey (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Недостатність у мовній діяльності зменшення обсягу інформації, що отримують глухі внаслідок ураження слуху, позначається на розвитку всіх пізнавальних процесів, і це, зі свого боку, накладає відбиток на розвиток рухового аналізатора й на оволодіння майже всіма видами рухових навичок. Це вимагає здійснення спеціальної корекційно-компенсаторної роботи, спрямованої на вдосконалення їхньої рухової сфери, яка ґрунтується на компенсаторних перебудовах усього розвитку глухих дітей. Завдання роботи – формування в глухих дітей уявлення про плавання як різновид фізичної діяльності, основні рухи й способи плавання. Подолання страху перед водним середовищем, спортивною спорудою, незнайомими людьми тощо. Освоєння глухими дітьми водного середовища, ознайомлення з його властивостями та навчання найпростіших рухів та дихання. Методика навчання плавання глухих дітей 5–6 років передбачає послідовну реалізацію трьох етапів: пропедевтичного, спрямованого на освоєння символічних жестів і невербальних команд, що організують виконання рухових дій глухими дітьми в умовно-водному середовищі; адаптувально-навчального, спрямованого на засвоєння техніки дихання й основних плавальних рухів у водному середовищі та їх виконання за символічно-наочними командами; розвивально-тренувального – з удосконалення координації дихання й плавальних рухів у водному середовищі за символічно-жестовими командами в індивідуальному та груповому виконанні. Lack of speech activity, reducing of information volume that is received by the deaf as a result of hearing impairment influences the development of all cognitive processes and this leaves its mark on the development of motor analyser and mastering of almost all motor skills. This requires conducting of special remedial and compensatory work that is aimed at mastering of all motor spheres that is based on compensatory rebuildings of the whole development of the deaf children. Tasks of the work: formation among the deaf children the conception about swimming as a variant of physical activity, main moves and ways of swimming. Overcoming of fear of water, sports constructions, unknown people, etc. Mastering of the deaf children of water, acquaintance of its qualities and studying of the easiest moves and breathing. Methodology of teaching swimming of the deaf children aged 5-6 predetermines step-by-step realization of three stages: propaedeutic (aimed at mastering symbolic gestures and non-verbal orders that organize fulfillment of motor actions by the deaf children in conditional water environment), adaptational-educational (aimed at mastering of breathinf technics and main swimming moves in water environment and the fulfillment according to symbolic orders), development-training (aimed at mastering of coordination of breathing and swimming moves in water environment using special gestures, orders in individual and group performance).
Teaching Swimming of the Deaf Children of Preschool Age
Keywords: плавання; навчання; глухі діти; водна середа; плавальні вміння; swimming; teaching; deaf children; water environment; swimming skills