Політичні партії і громадські об’єднання в практиці державного управління - Ковальчук, Іван Анатолійович; Kovalchuk, Ivan A. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Метою навчальної дисципліни є формування у студентів систематизованих уявлень про роль та взаємодію місцевих громадських та політичних об’єднань з органами державної влади та місцевого самоврядування. Завданнями навчальної дисципліни є з’ясувати методологічні та теоретичні підходи до функціонування політичної системи на місцевому та регіональному рівнях; систематизувати інституційні механізми забезпечення взаємодії місцевих організацій з органами державної влади та місцевого самоврядування; визначити роль і статус місцевих осередків в організації державного та суспільного управління; здійснити аналіз принципів та засобів реалізації державної політики на місцевому рівні через залучення політичних та громадських організацій; проаналізувати особливості функціонування регіональних партійних систем; класифікувати немісцевому та регіональному рівні політичні та громадські організації; виокремити практику реалізації суспільних і політичних інтересів на місцевому рівні. Після вивчення дисципліни студент повинен вміти аналізувати партійно-політичні процеси в різних регіонах України; робити порівняльну характеристику процесів, пов’язаних з утворенням та функціонуванням місцевих осередків політичних партій; визначити особливості партійно-політичного впливу на діяльність органів державного управління та місцевого самоврядування; характеризувати тенденції регіонального розвитку партійних структур; робити узагальнення щодо форм і засобів впливу місцевих та регіональних організацій на діяльність органів управління; давати конкретні рекомендації та пропозиції щодо посилення ефективності діяльності місцевих осередків політичних партій. Зміст курсу становлять сутність понять «громадське об’єднання», «політична партія», походження та роль у житті суспільства. Базові характеристики суспільно-політичних організацій та рухів. Правова інституалізація політичних і громадських об’єднань. Організаційна структура політичної партії. Розбудова аналітичної спроможності політичної партії. Політичні партії та їх взаємодія з інститутами політичної системи. Особливості діяльності місцевих організацій в період виборчих компаній. Форми роботи партійних і громадських осередків з органами державної влади і місцевого самоврядування.
Keywords: політична партія; громадські об’єднання; партійна система; організаційна модель політичних партій; правова інституалізація політичних партій; інформаційно-аналітична діяльність політичної партії; вибори і партії; партійна агітація і пропаганда; партійна фракція; публічна політика партійних структур