Проблеми фізичного виховання в Україні та способи їх соціально-педагогічного розв’язання - Ашиток, Н.; Ashitok, N. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2012)
Основне завдання цієї праці – проаналізувати проблеми зі станом здоров’я дітей в Україні й показати способи його покращення. Особливе місце та відповідальність за оздоровчу діяльність відводиться освітній системі, а тому саме ця система розглядається в статті. Ефективність формування здорового способу життя вимагає активного залучення учнів і педагогів до здоров’язберігального навчального процесу, форму- вання в дітей активної позиції щодо зміцнення й збереження власного здоров’я. Аналіз діяльності загально- освітніх закладів України дав змогу виділити складники цієї діяльності, яка повинна поєднувати різноманітні форми та види роботи: корекцію порушень здоров’я з використанням комплексу оздоровчих заходів без відриву від навчального процесу; форми організації навчально-виховного процесу з урахуванням їх психологічного та фізіологічного впливу на учнів; розробку й реалізацію навчальних програм із формування в учнів навичок дотримання здорового способу життя та профілактики шкідливих звичок; заходи, що сприяють збереженню й зміцненню здоров’я вчителів й учнів; створення умов для їх гармонійного розвитку тощо. The main content of this article is to analyze problems of condition of children’s health in Ukraine and to show ways of its improvement. Special place and responsibility for recreational activities is given to the educational system, therefore this system is discussed in the article. The effectiveness of healthy lifestyle requires involvement of students and teachers into educational process aimed to gain health as well as formation of children’s active position regarding strengthening and maintaining their health. The analysis of the activity of secondary schools in Ukraine has allowed to distinguish the constituents of this activit, which should combine various forms and types of work: correction of health disorders using complex of health measures in the educational process, forms of organization of educational process regarding their psychological and physiological effects on students, development and implementation of educational programs into development of students’ skills of healthy lifestyle and prevention of harmful habits, measures that promote maintainance and improvement of health on teachers and students; creating conditions for harmonious development,etc.
Problems of Physical Education in Ukraine and Ways of their Social and Educational Solutions
Keywords: здоров’я; навчально-виховний процес; здоровий спосіб життя; фізичне виховання; health; educational process; healthy lifestyles; physical education