Психологічні техніки емоційної стабільності - Розмирська, Юлія Анатоліївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Програма освітнього компонента «Психологічні техніки емоційної стабільності» складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки магістра за спеціальністю 053 Психологія та є вибірковою дисципліною. В умовах воєнного та поствоєнного станів, реакції людей на важкі, травмівні події часто проявляються у вигляді гострої стресової реакції та/або посттравматичної стресової реакції. Фахівцю психологу важливо дуже добре розуміти фізіологічну основу стресу, його властивості, функції, етапи розвитку, способи діагностики та корекції. При діагностиці стресових реакцій важливо користуватися надійним, валідними інструментарієм, який має міжнародне визнання та практично використовується в країнах, де проходили військові дії та/або стихійні лиха. Психокорекція, терапія стресових станів вимагає знань спеціаліста про основи роботи з нормою та девіацією (зокрема терапевтична робота з людьми з особливими освітніми потребами). Привабливість цього курсу полягає в тому, що в результаті здобувачі освіти засвоюють навички: - психодіагностики стресових розладів; - надання першої психологічної допомоги; - вміння використовувати процедуру стабілізації при гострому стресі (за протоколом ASSYST); - вміння використовувати основи когнітивно-поведінкової травма-терапії; - вміння провести терапевтичні процедури впродовж перших годин (критична турбота), днів (миттєва реакція) або в перші три місяці (рання) після травматичного досвіду.
Keywords: психологія; стрес; емоційна стабільність; психологічні техніки