Сезонна мінливість параметрів кривої витрат річки Вижівка (гідропост Стара Вижівка, 1990-2024 рр.) - Стельмах, Валентина Юріївна; Теребейчик, Ірина Володимирівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У тезах проаналізовано сезонну мінливість параметрів кривої витрат річки Вижівка за даними гідропосту «Стара Вижівка» за 1990–2024 рр. Побудовано степеневу залежність Q = a(H – H₀)ᵇ та визначено різницю її параметрів у різні сезони року. Показано, що значення показника b суттєво змінюється — від 1,59 восени до 2,75 навесні, що пов’язано зі змінами гідравлічних умов та структури стоку. Отримані результати підтверджують характерну для малих рівнинних річок сезонну варіативність залежності рівень–витрата, що важливо для уточнення гідрологічних розрахунків в умовах кліматичних змін.
Keywords: сезонна мінливість; крива витрат; рівні води; витрати води; річка Вижівка; гідрологічні спостереження; 556.166.6:556.51241