Вербальний портрет жінки в оповіданнях Януша Вишневського - Васейко, Юлія; Vaseiko, Yulia (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті досліджено структурно-семантичні особливості вербального портрета жінки в оповіданнях популярного сучасного польського письменника Януша Вишневського. Для аналізу взято твори «Wirtualność», «Wyspa kobiet», «Zawiść», «Ból opóźniony», «Rytuały», котрі уможливлюють різнобічне вивчення смислового наповнення концепту «kobieta», оскільки презентують несхожі людські долі – щасливу в сімейному житті жінку; заміжню жінку, зраджену чоловіком; самотню жінку; коханку. Зібраний ілюстративний матеріал дав змогу визначити словесні одиниці, що генерують появу основних предметно-логічних й насамперед емоційних інформаційних секторів семантичного поля «kobieta», стають джерелом конотативних відомостей, формують індивідуально-авторську модальність; описати роль соматичної та вестиальної лексики, темпоральних і локативних ідентифікаторів у створенні периферійних сегментів концепту «жінка»; схарактеризувати значення дієслів, прикметників, дієприкметників, іменників, що акумулюють у своїй смисловій структурі інформацію про почуття, емоції, різні психологічні стани і под., у формуванні семантичного ядра вербального образу героїнь. Structural and semantic features of female verbal portrait in the stories of well know modern Polish writer Yanush Vishnevsky were analysed in the article. Material for analyze was taken from such popular all over the world words of art as «Wirtualność», «Wyspa kobiet», «Zawiść», «Ból opóźniony», «Rytuały», where different types of women’s destiny were represented – happy woman in family life; unhappy woman in family life; single woman; mistress. Material that was gathered during investigation allowed to determinate the main verbal units which took part in the process of forming of basic logical and emotional informative sectors of the semantic field «woman», created extra information about women’s emotions and feelings, attitude to life, formed author’s modality, his own linguistic picture of reality; to explore the role of somatic words, temporal and locative identifiers in forming of peripheral segments of concept «woman»; to analyse the value of verbs, adjectives, participles, nouns with semantic about sense, emotions, different psychological states, in creation of semantic centre of female verbal portrait.
Female verbal portrait in Yanush Vishnevsky’s stories
Keywords: концепт; вербальний портрет; авторська модальність; структурно-семантичні особливості словесного образу; лексеми на означення психологічних станів, емоцій; concept; verbal portrait; author’s modality; structural and semantic features of verbal portrait; lexemes with semantic about sense, emotions