Соціально-дидактична ціль функціонування навчального середовища професійної комп’ютерної підготовки осіб із порушеннями зору - Тулашвілі, Юрій; Tulashvili, Iu. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
У статті розглядається проблема соціальної інтеграції та професійної реабілітації осіб з порушенням зору через включення їх до навчання з використанням нових інформаційних технологій. Розуміння соціально-дидактичних цілей в контексті наукових передумов комп’ютерної професійної підготовки таких людей сприятиме розвитку їх соціальних позицій та моделі поведінки. Розуміння соціально-дидактичних цілей в контексті наукових передумов комп'ютерної професійної підготовки людей дозволить сприяти розвитку їх соціальних позицій і моделі поведінки. Розкрито психофізіологічні аспекти, які визначаються інтегруванням сучасних підходів психології праці, психології особистості і тифлопсихологии, що дало можливість розкрити механізми розвитку особистості людини з депривації зору в процесі його професійного становлення. Включення сліпих в соціально-трудові відносини пов'язано з поступовим формуванням в них професійної компетентності та навиків успішної діяльності. Це має сприяти розвитку здатності таких людей використовувати інформаційні технології для досягнення успіху в своєму житті. The problem of social integration and vocational rehabilitation of person with a disability impairment through possibility to adequate the inclusion to the learning with using new information technologies is considered in this article. Understanding a social-didactic purpose in the context of scientific preconditions computer training of blind people contribute to the development of their social positions and behaviors. Factors of vocational training for the visually impaired and blind of user computers is established. The approach a model of continuous professional computer training subjects with vision impairments on the basis of psychological and pedagogical characteristics of their training is grounded. Specific content of professional computer training for the Visually Impaired and blind of user computers, for specifying the micro-level didactic was suggests ways. The teaching methods that allow comprehensive development of the compensatory function for the use of computer technology, the intellectual and logical ability and willingness of persons with vision impairments to exercise information and communication, and professional competencies was justified. Inclusion the blind people to social and to working process through the gradual formation of their professional competence and skills of success. This should promote the ability of blind people to use information technology to achieve success to their life.
Socio-didactic purpose of the functioning of the learning environment for professional computer training of persons with visual disabilities
Keywords: люди з обмеженими можливостями; сліпий; реабілітація; соціально-дидактична ціль; професійна комп'ютерна підготовка; people with disabilities; blind; rehabilitation; social didactic goal; professional computer training