Адаптаційний потенціал серцево-судинної системи у школярів пубертатного віку - Шевчук, Тетяна Яківна; Романюк, Альона Павлівна; Апончук, Людмила Степанівна; Романюк, Віктор Петрович; Біла, Богдана (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
В роботі проведено дослідження фізичного розвитку та адаптаційних резервів серцево-судинної системи на початку та під час закінчення пубертатного періоду. Для цього обрано контингент обстежуваних 10–11 років (препубертатний період) та 15–16 років (постпубертатний період). Отримані результати показали, що за центильними таблицями фізичний розвиток школярів у препубертатному періоді був гіршим, ніж у постпубертатний період. У 15–16 років зафіксовано більше осіб з дуже високим, високим та вище середного рівнями фізичного розвитку. Діти перед статевим дозріванням мають мезоморфну статуру. В кінці пубертату – з різним соматотипом. У хлопців відмічено дисгармонійний фізичний розвиток з відставанням росту (брахіморфний тип), а у дівчат переважають процеси витягування (доліхоморфний тип).
Keywords: адаптаційний потенціал; серцево-судинна система; фізичний розвиток; школярі препубертатного віку; школярі пубертатного віку; 611.1:612.017-057.87