Особливості вживання перформативних мовленнєвих актів у біблійних проповідях - Ваврінчік, Регіна Яношівна; Vavrinchik, R. Ya. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У статті розглянуто роль перформативних мовленнєвих актів у такому жанрі релігійно-теологічного дис¬курсу, як проповідницький. Із-поміж низки різновидів проповідей, визнаних сучасними вченими, для аналізу обрано біблійні як такі, що знаходять відображення у всіх відомих класифікаціях зазначеного жанру дискурсу. Насамперед з’ясовано комунікативну сутність біблійних проповідей. У ході подальшого аналізу виявлено при¬належність перформативних мовленнєвих актів, використаних продуцентами англомовних протестантських проповідей, до трьох основних іллокутивних типів мовленнєвих дій – контактивно-регулятивного, деклара¬тивно-експресивного та директивного. Виокремлено лінгвопрагматичні ситуації їхньої актуалізації, серед яких найбільш представленою в проповідях постає та, у якій відбувається скеровування уваги парафіян. На основі мовленнєвого матеріалу також охарактеризовано конкретні способи вираження перформативності. Ініційоване дослідження є внеском у таку галузь мовознавства, як теолінгвістика. The article discusses the role of performative speech acts in such a genre of religious and theological discourse as preaching. Among the varieties of sermons, acknowledged by modern scholars the Biblical type has been chosen for analysis as the one being displayed in all known classifications of the discourse genre in question. Primarily, the communicative nature of Biblical sermons has been clarified. Further analysis allowed allocating the performative speech acts used by the producers of protestant sermons in English to three main types of illocutionary speech acts – contactive-regulatory, declarative-expressive and directive. The discursive situations in which each of these three is actualized have been reflected on. Among them the situations of guiding and directing parishioners’ attention proves to be the most frequent in sermons. Furthermore, on the basis of language material specific means of expressing performativity were characterized. The initiated study is a contribution to such a branch of linguistics as theolinguistics.
Peculiarities of the Performative Speech Acts Usage in Biblical Sermons
Keywords: проповідь; sermon; пастор; pastor; перформатив; performative