Вплив та наслідки зміни макроекономічних показників на стан і тенденції розвитку вітчизняного ринку праці - Шостак, Людмила Василівна; Сур’як, Алла Володимирівна (Державний податковий університет, 2025)
Дослідження присвячене комплексному аналізу впливу макроекономічних показників на стан та тенденції розвитку вітчизняного ринку праці, з урахуванням викликів, зумовлених воєнною агресією та економічною нестабільністю. Актуальність теми обумовлена посиленням взаємозв’язку між макроекономічними змінами та ключовими характеристиками ринку праці: зайнятістю, рівнем безробіття, динамікою заробітної плати та міграційними процесами. У межах дослідження проаналізовано вплив ВВП, інфляції, облікової ставки НБУ, державного боргу, продуктивності праці та валютного курсу на пропозицію і попит робочої сили. Особлива увага приділена впливу воєнного стану: втраті виробничих потужностей, внутрішній і зовнішній міграції, демографічним втратам, дефіциту кадрів та зміні структури економіки. Дослідження базується на статистичних даних Держстату, НБУ, МОП, Світового банку, а також наукових джерелах і експертних оцінках. Використано методи порівняльного аналізу, економічного моделювання та статистичного узагальнення. Отримані результати мають прикладне значення для формування ефективної державної політики на ринку праці в умовах воєнного та післявоєнного відновлення.
Keywords: економіка праці; ринок праці; макроекономічні показники; соціально-економічні наслідки; зайнятість; безробіття; трудові ресурси; людський капітал; заробітна плата; гнучкість ринку праці; дефіцит кваліфікованих кадрів; внутрішньо переміщені особи (ВПО); J00-J69; Е30-Е39; E24; 330.101.541; 331