Психологічні особливості виникнення тривожності у безробітних - Магдисюк, Людмила Іванівна; Рубцова, Ірина Олександрівна (Рівненський державний гуманітарний університет, 2019)
Стаття присвячена теоретичному аналізу причин виникнення феномену тривожності, особливостей її протікання у осіб, котрі втратили роботу чи є безробітними. Наведені результати емпіричного дослідження, що підтверджують ситуативну та особистісну тривожність у безробітних. Відповідно до виду тривожності, також досліджено рівень тривожності. На основі отриманих результатів, визначено причини виникнення тривожності, види та рівні тривожності, котрі характеризуються впливом на психологічні особливості безробітних, на їх поведінку, активність, на їх комунікативну та емоційну сферу. Запропоновано використовувати можливості запобігання та подолання негативних наслідків впливу даного феномену, відповідно, до отриманих конкретних результатів дослідження при роботі практичного психолога з категорією безробітних.
Keywords: тривожність; емоційна сфера; безробітні; переживання; система чинників; особистість; тривога; поведінкові ознаки; суб’єктивні та об’єктивні причини; біологічний компонент; психологічні особливості; 159.923-057.19:616.891.6