Пансофічна освіта Я. Коменського – необхідна передумова гармонізації суспільних відносин - Кучай, Тетяна; Кучай, Олександр (My University, 2018)
У статті розглядаються ідеї пансофічної освіти Я. Коменського. Визначено, що демократичний гуманізм Коменського був тісно пов'язаний з його ідеєю пансофії, під якою він розумів зведення воєдино всього найважливішого із добутих людством наукових знань. Глибинною підставою педагогічної системи Коменського став його власний варіант гуманістичної філософії, названий "Пансофією" – загальною мудрістю. Гуманіст Коменський вірив в доброту людської природи і вбачав причину всього зла в незнанні або спотвореному знанні. Пансофія – загальна мудрість, в його уявленні, – істинне знання усіма людьми всього самого важливого про світ, знання.The article deals with the ideas of panosophical education Ya. Komensky. It is determined that democratic humanism of Komensky was closely connected with his idea of a panpsophy, under which he understood the summing up of all the most important scientific knowledge gained by humanity. The deepest foundation of the Komensky pedagogical system was his own version of humanistic philosophy, called "Pansophy" - common wisdom. Humanist Komensky believed in the kindness of human nature and saw the cause of all evil in ignorance or distorted knowledge. Pansophia - the general wisdom, in his submission, is the true knowledge of all the people of all the most important of the world, knowledge.
Keywords: пансофічна школа; педагогічна система; Я. Коменський; освіта