Позакультові практики сучасних християнських церков в Україні: теоретичний та емпіричний аспекти дослідження - Любчук, Валентина Василівна; Liubchuk, Valentyna V. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2019)
Монографія присвячена аналізу позакультових практик як чинника та показника розбудови громадянського суспільства в Україні. На основі застосування концептів феноменологічної соціології показано, що позакультові практики можливо розглядати у контексті повсякденної поведінки як воцерковлених, так і невоцерковлених громадян, зокрема молоді. На основі застосованих кількісних та якісних методах отримання соціологічної інформації доведено, що участь у позакультових практиках сприяє саморозвитку та самореалізації особистості як суб’єкта формування громадянського суспільства. Запропонована теоретична типологія позакультових практик, в основу якої покладено ціннісний критерій, що дозволило виділити три типи позакультових практик:традиціоналістський, модерністський та постмодерністський. Підкреслено також, що залучення молоді до позакультових практик залежить від сукупності чинників, серед яких важливу роль відіграють умови соціалізації, рівень поінформованості про позакультові практики та можливості участі в них.
Keywords: позакультові практики; культові практики; громадянське суспільство; воцерковлена молодь; типи позакультових практик; суб'єкти позакультових практик; громадянсько-релігійна суб'єктність; традиціоналістський тип; модерністський тип; постмодерністський тип; out-cultic practices; cultic practices; civil society; churched youth; typology of out-cultic practices; traditionalist type; modernist type; post-modern type; subject of out-cultic practices; social and religious subjectivity