Оцінка ефективності комплексної програми фізичної реабілітації дітей дошкільного віку з рецидивним бронхітом на лікарняному етапі на основі даних спірометрії - Арєшина, Ю.; Лянной, Ю.; Areshina, Y.; Lyannoj, Y. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2012)
Проведено аналіз ефективності комплексної програми фізичної реабілітації для дітей 5–6 років з рецидивним бронхітом, які перебували на лікарняному етапі реабілітації. Визначення ефективності цієї програми здійснено на основі даних спірометрії. Проаналізовано низку показників, які відображають функції апарату зовнішнього дихання (ЖЄЛ, ФЖЄЛ, ОФВ1, ОФВ1/ФЖЄЛ, ПОШ, МОШ25, МОШ50 та МОШ75, СОШ25-75). Виявлено зниження основних спірометричних показників різного ступеня до проведення реабілітаційних заходів у більшості дітей, що збереглося в частини з них і після курсу фізичної реабілітації. Проте більш вираженою позитивна динаміка цих показників виявилась у дітей основної групи. The analysis of complex physical rehabilitation program for children aged 5–6 with recidivating bronchitis on the hospital stage was conducted. Defining of effectiveness of the program was based on the information of spirometry. The characteristics of spirometric that reflect functions of apparatus external respiration (as VC, FVC, FEV1, PEF, MEF25, MEF75, AEF25-75) were analysed. Decreasing of spirometric indicators to different extend till taking rehabiblitational measures among most of children that remained after physical rehabilitation was noticed. The most positive dynamics of indicators was among children of the main group.
Rating of Eeffectiveness of Physical Rehabilitation Program Among Children of Preschool Age With Recidivating Bronchitis on the Hospital Stage Based on the Information of Spirometry
Keywords: діти; дошкільники; рецидивний бронхіт; фізична реабілітація; спірометрія; children; children of preschool age; recidivating bronchitis; physical rehabilitation; spirometry