Військово-політичне становище Західної Волині за Директорії УНР - Гуцалюк, Інна Олександрівна; Gutsaliuk, Inna O. (Гілея, 2012)
Розглянуто організаційно-правові засади формування збройних сил Директорії Української Народної Республіки (УНР), визначено бойову потужність воєнних одиниць дислокованих у Західній Волині, охарактеризовано коло проблем, із якими стикалися українські війська в обороні означеного регіону, з’ясовано ставлення волинян до чужорідних військово-політичних сил й сферу зовнішньополітичних дипломатичних інтересів навколо територіальної приналежності краю. Рассмотрены организационно-правовые принципы формирования вооруженных сил Директории Украинской Народной Республіки (УНР), определена боевая мощность военных единиц дислоцированных в Западной Волыни, охарактеризован круг проблем, с которыми сталкивались украинские войска в обороне отмеченного региона, выяснено отношение местного населения к инородным военно-политическим силам и сфера внешнеполитических дипломатических интересов вокруг территориальной принадлежности края. The organizational and legal principles of armed forces formation of The Directorate of The Ukrainian People’s Republic (UPR) were considered. The combat force of military units stationed in the Western Volyn were defined and were described the problems which Ukrainian troops faced during the defense of mentioned region and was found the attitude to foreign military, political power and scope of foreign diplomatic interests around territorial belonging of the region.
The military-political situation in Western Volyn under The Directorate of The Ukrainian People’s Republic
Keywords: Збройні сили; Директорія УНР; Більшовицько-українська (1919 р.) війна; Польсько-українська (1918–1919 рр.) війна; Польсько-радянська (1919–1920рр.) війна; Варшавський договір; Західна Волинь; Armed Forces; Directory UNR; The Bolshevik Ukrainian (1919) War; Polish-Ukrainian (1918-1919) War; Polish-Soviet (1919 1920gg.) War; Warsaw Pact; Western Volyn