Гідрохімічні дослідження озерних екосистем Шацького національного природного парку: озеро Кримне - Ситник, Юрій; Шевченко, Петро; Ільїна, Ольга; Хомік, Наталія; Sytnik, Yuriy; Shevchenko, Petro; Ilyina, Olga; Khomik, Nataliya (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2014)
Проаналізовано матеріали гідрохімічних досліджень озера Кримне (Шацький національний природний парк, Волинська область), а також головні гідрохімічні показники, які характеризують якість води та їх динаміку. Мінералізація води озера за складом основних іонів – гідрокарбонатно-кальцієва. У ній переважають іони НСО3 - та Са2+. Загальна мінералізація вивченого озера змінюється в межах 147–272,5 мг/дм3 . Уміст гідрокарбо- натного іона становить 159–170,8 мг/дм3 . Дослідження гідрохімічних особливостей озера засвідчує, що іонно- сольовий склад води в ньому зумовлений переважно фізико-географічними чинниками й відображає характер літології та ґрунтів водозбору. Зміна основних складників мінералізації води в озері відображає особливості водозбірної площі, будову улоговини, температурний і газовий режими водної маси, інтенсивність біотичних процесів. The article involves a study of the materials of hydrochemical investigation of the lake Krymne (Shatsky National Natural Park, Volyn region). The analysis of the main hydrochemical indicators, that show the quality of the water, as well as their dynamics is carried out. Based on the concentration of major ions, the mineralization of hydrocarbonate-calcium in the water of the lake prevails. Ions of HCO3 - and Ca2+ dominate. The degree of mineralization of the lake under study is within 147–272,5 mg/dm3 . The hydrocarbon ion content is 159−170,8 mg/dm3 . The analysis of hydrochemical peculiarities of the lake proves that amount of ions and salt in the water is determined mainly by physic-geographical factors and reflects the character of lithology and soil catchment. Change of the main elements of the water mineralization in the lake is explained by the peculiarities of the catchment area, geological structure of the lake hollow, temperature and gas regime of the water, intensity of the biotic processes.
Hydrochemical Research of Lake Ecosystems of Shatsky National Park: Lake Krymnе
Keywords: озеро Кримне; гідрохімічні показники; мінералізація води; вміст іонів; Шацький націо- нальний природний парк; lake Krymne; hydrochemical indicators; water mineralization; ion concentration; Shatsky National Natural Park