Моніторинг процесів всихання лісів філії «Любешівське лісове господарство» - Козел, Микола Сергійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Пріоритетним завданням лісового господарства є раціональне та ефективне використання земель лісового фонду з метою отримання максимальної кількості деревних ресурсів на одиниці лісової площі із одночасним збереженням та відтворенням багатогранних екосферних функцій лісів. Успішна реалізація таких завдань можлива за умови комплексного підходу до боротьби зі шкідливими організмами, включаючи комах, гриби, бактерії та віруси. Робота розглядає проблему шкідників і хвороб лісів України, які завдають значних збитків лісовим насадженням. Основні види шкідників включають непарного шовкопряда, соснову совку, короїдів та заболонників, які пошкоджують кору і деревину, а також різні грибкові хвороби, такі як коренева губка та трутовики, що уражають кореневу систему і стовбури дерев. В результаті діяльності шкідників і хвороб знижується продуктивність лісів, погіршується їх санітарний стан і втрачається значна частина деревного запасу. У першому розділі детально описуються види шкідливих організмів та їх вплив на ліси. Другий розділ містить характеристику природно-кліматичних умов регіону дослідження та методи боротьби зі шкідниками, включаючи хімічні, біологічні та лісогосподарські заходи. Третій розділ представляє звіт про інвентаризацію осередків шкідників і хвороб лісу за 2023-2024 рік у філії «Любешівське лісове господарство» включаючи статистичні дані про масштаби поширення шкідників. Четвертий розділ містить економічну оцінку результатів досліджень, а саме, прямі збитки від втрати деревини, втрати на оздоровчі заходи, економічний ефект від проведення заходів. П’ятий розділ містить загальні положення охорони праці та заходи техніки безпеки. 3 Робота виконана на 54 сторінках друкованого тексту, містить 3 таблиці, проілюстрована 13 діаграмами. Загальні висновки з проведених досліджень наведені в кінці роботи, перед списком використаної літератури із 30 джерел.
Keywords: всихання лісів; Любешівське лісове господарство; шкідники лісу; хвороби лісів