Орторексия невроза - личные черты и семейные характеристики - Шепетовская, Э.; Шепетовская, А.; Шепетовська, Е.; Шепетовська, О.; Shepetovs’ka, E.; Shepetovs’ka, A. (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2012)
Статья посвящена проблеме исследования личностных черт и семейных характеристик орторектиков. Проведено исследование, в котором участвовало 56 человек, – 29 с орторексией и 27 человек – сравнительная группа. Проанализированы семейные характеристики и черты личности. Результаты показали, что орторектики описывают свою семью как единую систему, которая хорошо справляется с кризисом. Анализ показал, что орторектики и респонденты со сравнительной группы не отличаются друг от друга, только степень обссесивно-компульсивных черт выше у орторектиков, чем в контрольной группе. Стаття присвячена проблемі дослідження особистісних рис та сімейних характеристик орторектиків. Проведено дослідження, у якому брали участь 56 людей, – 29 з орторексією та 27 – порівняльна група. Проаналізовано сімейні характеристики та риси особистості. Результати показали, що орторектики описують свою сім’ю як єдину систему, що добре справляється з кризою. Аналіз показав, що орторектики та респонденти з порівняльної групи не відрізняються один від одного, тільки міра обсесивно-компульсивних рис вища в орторектиків, ніж у контрольній групі. The article is devoted to the problem of personal characteristics and family characteristics of orthorectics. Own research conducted on the group of Polish youth refers to problems outlined above. In research attended individuals manifested characteristics of orthorexia (N=29) and comparative group (N=27). Analysis included perceptions of family of origin and selected personality traits. Results indicate, that surprisingly people with orthorexia describe their families’ systems as more consistent and well coping with crises than families of people without orthorexia do. Generally no significant differences were shown between orthorectics and non-orthorectics for the characteristics of personality and family traits, besides the higher intensity of obsessive and compulsive traits. These results will be discussed.
Орторексія неврозу – особистісні риси та сімейні характеристики
Orthorexia Nervosa: Personality Traits and Family Traits
Keywords: орторексия; личность; семья; орторексія; особистість; сім’я; orthorexia; personality; family